Acasa

Articole scrise de elevii nostri

Cum era si normal, modificarile codului penal si de procedura penala au starnit mari controverse. Daca politicienii discuta depre articolul care prevede modalitatea de interceptare a conversatiilor telefonice, cetateanul este contrariat de miscorarea pedepselor. Dupa 50 de ani in care scopul legii penale era de a pedepsi in primul rand, chiar si in dauna libertatilor persoanei, o noua viziune este greu de acceptat.

Dupa 1948, Codul penal si de Procedura penala a cunoscut o modificare in 1969. Desi a ramas in vigoare codul penal al lui Carol al II-lea din 1938, normativele staliniste au introdus pedepse care anulau multe dintre depturile si libertatile fundamentale ale omului. Cel din 1969 a fost considerat ca unul dintre cele mai moderne si mai umane coduri penale din blocul comunist. El respecta doua principii de drept si anume principiul individualizării pedepselor si principiul legalității. Aceasta insemna ca infractorul era pedepsit pe masura faptei si ca nimeni nu putea fi pedepsit decat in limitele prevazute de lege. Totusi, viziunea acestui cod vedea doar pedeapsa ca masura de educare. In mentalul colectiv inca mai persista aceasta idee.

codul penal

Pe plan mondial se pune accentual pe educarea infractorului prin metode prin care sa fie de folos societatii. Populatia este in eroare in ceea ce priveste cuantumul pedepselor. Nu se poate vorbi, neaparat, de o miscorare a pedepselor in ansamblul noului cod penal. Infractorii nu sunt atat de favorizati precum s-ar crede. Este vorba de o alta abordare penala. Cei care savarsesc mai multe infractiuni se vor afla in fata unui calcul al perioadei de detentie mult mai aspru.

Este vorba de un sistem de cumul juridic. Astfel, in cazul infractiunilor in concurs ( adica o persoana savarseste mai multe infractiuni pentru care nu a fost inca condamnat) judecatorul va aplica pedeapsa cea mai grea, la care se la se vor adauga cate doua treimi pentru fiecare din celalalte. In cazul unei infractiuni cu inchisoarea si a alteia cu amenda, se vor aplica amandoua sanctiuni penale.
Printr-o astfel de viziune, se prezuma ca o persoana a comis o prima infractiune fara a fi o persoana cu adevarat periculoasa si i se ofera posibilitatea de indreptare. Astfel si statul si societatea castiga. Nu aceeasi toleranta o primesc persoanele care se dovedesc a fi cu adevarat periculoase.
Cu siguranta noile coduri vor bulversa si pe cei care vor aplica legea dar si pe beneficiarii puterii judecatoresti.

Teme de educatie civica

Ministerul Mediului a anuntat vineri 11 iunie 2015 organizarea unui concurs care se adreseaza elevilor de liceu. Participantii la acest concurs trebuie sa scrie un eseu de 3 pagini care sa acopere o tema de mediu importanta si anume cum putem neutraliza deseurile alimentare protan cu un impact minim asupra mediului inconjurator. Pentru citi mai multe informatii aici. Eseurile pot fi despuse la sediul ANPM sau trimise in format electronic pana pe 15 august 2015. Castigatorii acestui concurs vor primi premii in bani si excursii in tara