Regulamente

Campania sau, mai bine zis, campaniile electorale se arata mai dificile decat s-ar fi crezut. Dupa o groaza de prostii legislative, politicienii se lupta pentru a-si coagula zona de putere. Nu ar trebui sa mire pe nimeni ca PSD vrea sa detina singur puterea iar PNL se tine de ea. Chiar daca noua alianta include doua partide, acestea sunt mai mult sau mai putin nimic altceva decat sateliti. UNPR inseamna tot PSD. Multi din acest partid sunt fosti membri social democrati care au preferat sa si sa ramana la putere formand un grup parlamentar care a devenit partid de conjunctura.

Cei de la PC fac, parte din aceeasi tabara de la inceputuri. Era limpede de la inceput ca vor incepe ostilitatile. Odata cu alianta PNL cu PSD era vorba numai de timp pentru aceasta. Chiar daca nu se va intampla acum, pana la urma tot se va realiza. PSD, la o prima vedere nu ar avea de ce sa nu faca acest lucru. PNL a adunat oportunisti la varf odata cu asocierea cu partidul care, in mod natural, ar fi trebuit sa-i fie dusman. Odata cu pierderea puterii destui liberali vor trece automat in alt partid, spre exemplu la PNUR, unde sunt destule locuri libere. Discursul cu ”pana la capat”, cu o alianta hotarata sa puna tara pe picioare este contracarat de ”L” si ”D”. Cetateanul cu drept de vot, cu educatie minima, va confunda usor USL cu USD. Si tocmai acesta este profilul electoratului pe care PSD se bazeaza. De dreapta nu are de ce sa se teama. Liberalii nu se pot alia cu nici un partid politic de dreapta actual in Romania. Toate au legatura cu Traian Basescu, vinovatul de toate nenorocirile tarii. In acest fel dreapta va fi prea divizata pentru a face fata luptei electorale cu PSD-ul.

Acesta ar fi un prim scenariu care ar insemna o iminenta rupere a Uniunii Social Liberale. Inca lucrurile sunt mai complicate. Liberalii au un as in maneca, Klaus Iohannis. Primarul Sibiului este un candidat puternic la presedintie. Un pas inapoi din partea lui Crin Antonescu si punerea in prim plan al germanului ar insemna o mare problema pentru social democrati. In jurul sau partidele de dreapta ar putea face o alianta. Ar ramane la guvernare cu un presedinte de dreapta. Este putin probabil ca vor rezolva problema economica si la viitoarele alegeri parlamentare romanii o vor duce mult mai bine, deci vor avea de platit si costurile guvernarii. Vor avea mari sanse sa piarda aceste alegeri.

minciunile politicienilor

Liberalii trebuie sa scape de USD pentru ca ”D”-ul inseamna mai putine voturi la europarlamentare. Multi liberali vor vota USD crezand ca voteaza USL. In plus mai au si problema Constitutiei, in mod clar revizuita dupa ureche. Daca se ramane la varianta referendum si europarlamentare in acelasi timp, problema se va agrava. Dar nu PSD va lua voturi de la liberali, ci celelalte partide de dreapta. La ora actuala, tot ceea ce inseamna scena politica a Romaniei este pus sub semnul intrebarii. Ramane de vazut cine are asul din maneca.